NEMZETI SZÍNHÁZ

Arthur Miller:
AZ ÜGYNÖK HALÁLA
magánbeszélgetések két felvonásban és egy rekviem

                     

Willy Loman……………………………………………………………

TÍMÁR JÓZSEF

Linda……………………………………………………………………

SOMOGYI ERZSI

Biff……………………………………………………………………….

KÁLMÁN GYÖRGY

Happy…………………………………………………………………..

KÁLLAI FERENC

Bernard………………………………………………………………...

LINKA GYÖRGY

A nő……………………………………………………………………..

MÁTHÉ ERZSI

Charley………………………………………………………………...

KEMÉNY LÁSZLÓ

Ben……………………………………………………………………...

BALÁZS SAMU

Howard Wagner……………………………………………………...

HINDY SÁNDOR

Jenny…………………………………………………………………...

SELÉNYI ETELKA

Stanley…………………………………………………………………

GOSZTONYI JÁNOS

Miss Forsythe…………………………………………………………..

SOÓS EDIT

Letta…………………………………………………………………….

GERBER ÉVA fh.

 

Fordította: Rácz Jenő
Zene: Gyulai Gaál János

Díszlet: Hincz Gyula
Jelmez: Laczkovich Piroska

a szcenikai munkákat Bakó József készítette

Rendezte: Marton Endre

 

Bemutató: 1959. november 21.
a felvételt a Magyar Televízió készítette, 1960 tavaszán

a közvetítés vezetője: Zsurzs Éva


Idő:  165
Adás: MTV, 1960. október 16. 19:00  Tímár József emlékére
Ismétlés: MTV, 1962. július 18. 19:50

                  Duna Televízió, 1994. december 18. 19:00
                  Duna Televízió, 1995. február 12. 19:00

 

Ez volt az első rögzített színházi felvétel, több előadást vettek fel, mert a korabeli felvevőgéppel csak húsz perc rögzítésére volt lehetőség, ezért aztán a közvetítés technikailag nem a legtökéletesebb és az évtizedek során sokat romlott az állapota, sőt a ’80-as évek elején az is elterjedt, hogy az előadás tekercseit letörölték.
Zsurzs Éva akkoriban így nyilatkozott az RTV újságban: „Az ügynök halálát Tímár Józseffel a főszerepben én közvetítettem. Akkor kaptuk az első telerecording berendezést, amellyel egyszerre csak húsz percet lehetett felvenni, majd tekercselni, újrafűzni kellett. Így az egyik előadáson felvettünk az első, harmadik, ötödik stb. 20 percet, a másikon a közbülsőket. Tímár akkor már nagyon beteg volt. Így történhetett, hogy az egyik percben elkezdte a monológját télikabátban, aztán ingujjban folytatta – a másik előadáson ugyanis ellepte a meleg. Döbbenten olvastam, hogy megsemmisült az egész tekercs. Ez így tévedés. Mindenesetre a Horizont mozi programján 1982. márciusában szerepelt egy Tímár-portré, a hajdani felvétel részleteivel.”
Majd a Televízió illetékesei is gyors ütemben cáfolták a rossz hírt, mindenesetre az eseménysorozat több hétre is beszédtémát adott a Film, Színház, Muzsika olvasói rovatában, egyesek már-már követelték az előadás ismétlését, erre azonban nem került sor, mígnem a 90-es évek közepén a Duna Televízió műsorára tűzte, és gyors egymásutánban kétszer is levetítette a darabot.

A 2000-es évek elején újra cikkeztek Az ügynök halála felvételről, melyek arról számoltak be, hogy az utolsó utáni pillanatban már-már az enyészettől sikerült megmenteni az igen rossz állapotú filmszalagot és digitális hordozóra menteni az előadást.

Az archiválásról a következő beszámolót írta Dunavölgyi Péter, a Magyar Televízió Archívumának vezetője a www.tvarchivum.hu weboldalon:
Demeter
Imre 1973-ban Tímár József életének szentelt könyvében az előadásról és annak felvételéről írta: "Az utolsó néhány előadáson a televízió megkísérelte, hogy telerecordingra rögzítse Az ügynök halála előadást: valóságos versenyfutás volt az elmúlással: megörökíteni mindenáron az előadást. Sikerült: félelmetes volt látni, már a színész halála után, ezt a technikailag nem tökéletes, de felbecsülhetetlen értékű felvételt. Az ügynök hálála telerecording felvétele egyszeriben föltárt egy horizontot, melyről addig, a nagy színpadi előadásokat látva, csak sóvárogva álmodozhattunk. A kérdést: mi marad meg a színészetből az elmúlás után - most a technika már megoldotta."
Az előadás hossza: 173:42 perc (a Duna Televízióban sugárzott változat 165 perces volt). Az előadás felvétele (telerecording technikával) filmen fennmaradt. Ma már restaurált digitális videó változata is van. Az évtizedek alatt megkopott és megrongálódott egyedülállóan értékes kópiát a Magyar Televízió filmrestauráló műhelye 1999/2000 évben hozta rendbe, ma több jó minőségű (analóg és digitális) videó kópia áll rendelkezésre az előadásból. A restaurálás során kiderült, hogy minimum kétszer vették fel az előadást Tímár József betegsége miatt. Az akkor már nagybeteg színész küzdelme a betegséggel minden előadáson külön dráma volt.
A több mint negyven éve készült filmszalag igen elhasználódott, a sokféle filmhiba és sérülés miatt nem volt már vetítésre alkalmas állapotban. A további esetleges végső pusztulást megelőzendő a technikai, műszaki okok miatt zárolta a tekercset az MTV Rt. Archívuma addig, amíg megfelelő technikai háttér nem áll rendelkezésre a restauráláshoz. A restaurálás során először a filmszalag fizikai állapotának helyreállítása történt meg. Ezután kezdődött a filmátírás, a fénylés, és a digitális filmhiba korrekció. A több előadás részleteiből összeállított eredeti felvételen, a kép- és hangminőség között igen nagy volt az eltérés. Ezért az egyik legfontosabb feladat a különbségek kiegyenlítése. A korabeli műszaki technológia problémák miatt igen sok kép- és hanghiba volt a felvételen. Ennek jelentős részét, a mai korszerű digitális technika segítségével, sikerült a restaurálás folyamán korrigálni. A restaurálást Kis Sándor filmrestauráló, végezte. A cél az volt, hogy csökkentsék azokat a technikai jellegű hibákat, amelyek miatt a néző kizökkenne a drámai mű hatása alól.”

Az első Tér-Film-Zene Fesztivál programjában szerepelt Az ügynök halála előadás 2004. július 17-én, de a vetítés a kópia gyenge hangminősége miatt elmaradt.

[Letta szerepében Tímár Éva látható, csak főiskolásként még az eredeti nevén szerepelt.]